Бидејќи ние и придаваме големо значење на заштитата на вашата приватност, сакаме да ги информираме Интернет корисниците користејќи ја веб-страницата www.bioderma.mk (во натамошниот текст „Веб-страница“) за складирање и употреба на колачиња, како и за средствата со кои располагаат за воспоставување на нивното функционирање. Нашата политика може да се ажурира во кое било време и овие промени ќе стапат на сила веднаш. Затоа ве замолуваме редовно да се повикувате на неа за да ја забележите нејзината најнова достапна верзија.

1. Што е колаче?

„Колаче“ е датотека со ограничена големина, која се состои главно од букви и броеви, што е креирана и зачувана во меморијата на вашиот прелистувач, на дискот на вашиот уред (таблет, компјутер, мобилен телефон) кога прегледувате веб-страница или мобилна апликација. Колачињата имаат важна улога и ни овозможуваат да го подобриме и прилагодиме вашето искуство на нашата веб-страница. Колачињата не ја нарушуваат безбедноста на веб-страницата.

2. Кои податоци можеме да ги добиеме?

На нашата страница, ги собираме следниве информации:

  • Информации за најавување
  • Податоци за пребарување на нашата веб-страница (прегледани страници, времетраење на посета, пребарување производи ...)
  • Податоци за прелистувачот
  • Податоци од користениот уред
  • Реклами што сте ги посетиле
  • Локација (само држава)

3. Кои колачиња ги поставуваме?

Ние користиме колачиња за да обезбедиме содржина, услуги и рекламирање прилагодени на вашите интереси, потоа да креираме статистика за посетители, да прибележиме пријавени податоци и да ги оптимизираме рутите за навигација. Подолу можете да прочитате за 4 категории колачиња што ги користиме:

3.1. Неопходни колачиња

Овие колачиња се неопходни за функционирање на веб-страницата, овозможувајќи употреба на главните предложени активности. Со оневозможување на употребата на овие колачиња, поврзаните функции повеќе не може да се користат. Ние нема да бидеме одговорни за какви било дефекти поврзани со деактивирање на колачиња.

3.2. Функционални колачиња

Овие колачиња ни овозможуваат да ви понудиме одредени карактеристики и услуги на нашата веб-страница за да го подобриме вашето искуство. Некои од овие колачиња можат да бидат поставени од наши партнери кои ги нудат своите услуги на нашата веб-страница.

3.3 Колачиња за сообраќај и колачиња за перформанси

Овие колачиња ни овозможуваат да разбереме како посетителите комуницираат со веб-страницата, да ја препознаат најпосетуваната содржина итн., а со тоа да ја подобриме неговата работа и употребливост. Со оневозможување на користење на овие колачиња, нема да можеме да ги следиме перформансите на нашата веб-страница.

Назив на колачето Цел Рок на траење
_ga Ова колаче, создадено од Google Analytics, овозможува да се измерат податоците во врска со употребата на нашата веб-страница 13 месеци
_gat Ова колаче, создадено од Google Analytics, овозможува да се следи стапката на барања до нејзините сервери. Ова колаче ни овозможува да ги идентификуваме областите за подобрување на нашата веб-страница. 13 месеци
_gid Ова колаче е потребно за функционирање на Google Analytics за мерење на податоците во врска со употребата на нашата веб-страница. 13 месеци

3.4 Рекламни колачиња

Овие колачиња обично ги поставуваат нашите партнери за рекламирање со цел да ви обезбедат релевантна и персонализирана рекламна содржина заснована врз вашите области на интерес, страниците прегледани на веб-страницата итн. на нашата веб-страница и надвор од неа. Колачињата поставени од овие партнери можат да собираат податоци за време на вашето прелистување.

3.5 Колачиња за социјална мрежа

Овие колачиња ни овозможуваат да ја збогатиме мултимедијалната содржина на нашата веб-страница и да го подобриме корисничкото искуство.

Нашата веб-страница содржи додатоци (или копчиња за апликации) што ви овозможуваат да споделувате содржина (на пр. Копчето „Share “), да ја „лајкнете“ нашата содржина (на пр. „Like“) или да се најавите со вашите налози на социјалните медиуми. Со ова ве известуваме дека овие додатоци може да се препознаат, дури и ако не сте го користеле копчето, но да останете најавени на вашите сметки на социјалните медиуми (отворени сесии) додека ја прегледувате нашата веб-страница. Овие колачиња можат да бидат поставени од социјалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, итн.). Ние немаме контрола врз процесот што го користат трети лица за да соберат информации за вашето пребарување на нашата веб-страница и да ги поврзат со личните информации што ги поседуваат. Затоа ви предлагаме да ги прочитате правилата за колачиња на овие трети страни. Трети страни кои веројатно ќе складираат колачиња преку нашата веб-страница се следните:

  • Facebook;
  • Twitter;
  • Instagram;
  • YouTube;

Со оневозможување на употребата на овие колачиња, можеби нема да можете да ги користите функциите што ги нудат социјалните мрежи или нема да можете да ја видите мултимедијалната содржина на нашата веб-страница.

4. Ваши избори во врска со колачињата

Можете да дозволите, ограничите или оневозможите активирање на колачиња во кое било време, целосно или делумно, со промена на поставките на вашиот прелистувач. Колачиња за сообраќај и перформанси, колачиња за рекламирање и социјални мрежи ќе бидат поставени на вашиот уред само ако претходно сте се согласиле со нив преку прозорецот за поставки. За функционални колачиња, имате можност да го одбиете нивниот депозит во секое време од прозорецот за поставки.

За да ви го олесниме пристапот, подолу има веб-прелистувачи каде што можете да ги контролирате и конфигурирате поставките за колачиња:

• Chrome

• Internet Explorer

• Firefox

• Opera

• Safari Сепак,

ве известуваме дека со поставување на вашиот прелистувач да одбива колачиња, одредени карактеристики, страници или поставувања на веб-страницата нема да бидат достапни, за што издавачот на веб-страницата не може да биде одговорен.

4.1. Согласност за поставување колачиња

Се смета дека сте се согласиле за поставување колачиња на веб-страницата ако:

• Продолживте да пребарувате, без да поставите колачиња;

• Кликнете на „ДА, СЕ СОГЛАСУВАМ“, на прозорецот кој ве известува за употреба на колачиња.

Овој договор важи тринаесет месеци од првиот депозит на вашиот уред.

Ние ќе се потрудиме да ја поправиме секоја ситуација во врска со вашите лични информации за кои не сте задоволни, но доколку верувате дека не постапуваме правилно со вашите лични информации, имате право да контактирате надзорниот орган. Во овој случај, надзорно тело е Агенцијата за заштита на личните податоци.

Информации за контакт на Агенцијата за заштита на личните податоци може да најдете тука: www.dzlp.mk

4.2. Одбивање на колачиња

Ако одбиете да чувате колачиња на вашиот уред или ако избришете колачиња зачувани таму, нема да можете да искористите голем број карактеристики што може да бидат потребни за навигација во одредени области на веб-страницата.

Доколку е применливо, ние не прифаќаме никаква одговорност за последиците поврзани со оштетеното работење на нашите услуги, кои се резултат на неможноста да ги зачуваме или прилагодиме колачињата потребни за нивно работење или колачињата што можеби сте ги отфрлиле или избришале.